Wanneer je gaat trouwen, wil je natuurlijk dat het een perfecte dag wordt. Het liefst wil je mooi weer, gezellige gasten en een geweldig feest. Maar om deze dag soepel te laten verlopen, kan je wel wat hulp gebruiken. En hier kan de bruidsjonker aan bijdragen, om de bruidegom tot steun te zijn.

Wat is een bruidsjonker

Wat het bruidsmeisje is voor de bruid, is de bruidsjonker voor de bruidegom. Op deze dag ben je de steun en toeverlaat van de bruidegom. Er is geen vaste regel over hoeveel bruidsjonkers je mag hebben op je bruiloft. Wanneer je iemand kiest als bruidsjonker, is het verstandig om iemand te kiezen die dicht bij je staat, zoals een familielid of beste vriend. Zij kennen jou het beste en kunnen je daarom zo goed mogelijk helpen. Vaak is het gebruikelijk dat je evenveel bruidsjonkers als bruidsmeisjes hebt. Zij worden dan aan elkaar gekoppeld, en fungeren dan als stel. Ze lopen bijvoorbeeld samen voor de bruid uit naar het altaar, en staan bij elkaar op de fotoreportage.

De taken

Een bruidsjonker heeft een aantal belangrijke taken. Ten eerste kan hij je meehelpen met het uitkiezen van je trouwpak, een belangrijke taak. Ook kan hij bijvoorbeeld *de ringen voor je bewaren, de ringen aangeven, helpen aantrekken van het trouwpak, de ceremoniemeester helpen en mensen naar hun plek begeleiden. De taken moeten worden afgestemd met de taken van het bruidsmeisje, zodat er geen misverstanden ontstaan over wie wat gaat doen.

Vermaak

Bruidsjonkers kunnen alle leeftijden hebben. Het kan je kleine neefje zijn, of je beste vriend. Wanneer jullie besluiten om voor jonge bruidsjonkers en meisjes te kiezen, moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Het belangrijkste is dat jonge kinderen zich snel vervelen. Aangezien bruidsjonkers en bruidsmeisjes de hele dag aanwezig zijn, moet er dus ook voldoende vermaak zijn voor de kleintjes. Er kan bijvoorbeeld een hoekje worden ingericht die gebruikt wordt als speelhoek. Ook kan er iemand worden gevraagd als oppas, die tijdens jullie grote dag op de kinderen let.