Sieraden van zilver kopen

Je wilt graag zilveren sieraden kopen, perfect voor bij je bruidsjurk, een mooie ketting, armband of een trouwring van zilver, een goede keuze, maar let op. Er zijn veel soorten zilver en je wilt natuurlijk wel dat je sieraden mooi blijven, zodat ze je kunnen blijven herinneren aan je trouwdag. Zilver is een metaal, om precies te zijn een wit metaal, welke goed te bewerken is. Zilver is mooi op te poetsen wat ook wel polijsten wordt genoemd. Zilver wordt gewonnen in diverse landen, in Australië, Mexico en Peru wordt het meeste zilver gewonnen. Wanneer je zilveren sieraden koopt zullen deze nooit bestaan uit honderd procent zilver. Wanneer sieraden uit honderd procent zilver zouden bestaan zouden deze sieraden te zacht zijn en zou je er niks mee kunnen. Ook zouden de sieraden dan heel snel uit vorm zijn en kapot gaan. Er moeten andere metalen worden toegevoegd aan het zilver om het een sterker materiaal te maken. Het meest gebruikte metaal hiervoor is koper. Koper wordt toegevoegd aan het zilver en op deze manier kunnen er wel stevige sieraden worden gemaakt. Wanneer zilver toegevoegd is met een andere metaal, dan wordt dit ook wel legering genoemd. Zilveren sieraden zijn dus van een legering gemaakt. 

Zilver soorten

Er zijn diverse soorten zilver, beter genoemd, verschillende gehaltes zilver. Er bestaan eerste, tweede en derde gehalte aan zilver. Op zilveren sieraden zie je een klein nummertje staan, dit nummer geeft aan uit welke legering zilver het sieraad bestaat. Het eerste gehalte aan zilver kun je herkennen aan nummer 925, deze bestaat uit een legering van zilver en koper, meer dan negentig procent zilver en aangevuld met koper. Eerste gehalte zilver wordt ook wel standaard zilver genoemd en kom je ook weleens tegens als sterling zilver. 
Wanneer we kijken naar tweede gehalte aan zilver bestaat deze uit iets meer dan tachtig procent aan zilver, aangevuld met koper, deze legering kun je herkennen aan het nummer 835.
Indien er meer zilver aan de legering is toegevoegd behoudt het zilver wel een mooiere witte kleur van het zilver. Hoe meer koper er wordt toegevoegd, hoe minder mooi het zilver uitkomt.
Dan is het nog het derde gehalte aan zilver, in dit geval bestaat de legering uit precies tachtig procent zilver, aangevuld met koper. Deze legering wordt voornamelijk gebruikt bij sieraden of onderdelen van sieraden die extra stevig moeten zijn.

Nep zilver

Zojuist hebben we het echte zilver besproken, maar het komt ook regelmatig voor dat je denkt een zilveren sieraad te hebben aangeschaft, maar achteraf blijkt dat het helemaal niet om zilver gaat, maar om een verzilverd sieraad. Wanneer je dit van te voren weet is er niks aan de hand, maar het is jammer wanneer je er vanuit gaat dat een sieraad bestaat uit echt zilver. Oorbellen bijvoorbeeld, deze worden vaak gemaakt van koper of nikkel, dit staat dan op de verpakking vermeld.
Verzilvering van een sieraad is een sieraad wat met een zeer dun laagje zilver wordt bedekt, helaas gaat na verloop van de tijd dit dunne laagje eraf en wordt het koper of nikkel zichtbaar. Het sieraad ziet eruit als echt zilver, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Verzilverde sieraden zijn, als het goed is, goedkoper dan sieraden van echt zilver.

Voordat je een sieraad aanschaft, let er dan op of er een nummer op het sieraad aanwezig is, zodat je kunt zien om welk soort legering het gaat of dat het gaat om een verzilverd sieraad.